دکتر مظاهری در نشست جوانان باران تشریح کرد:دو آفت دولت ها در تبیین و اجرایی کردن سندهای چشم انداز

یزدفردا :اولین نشست فصل پائیز جوانان بنیاد باران با موضوع راههای تحقق سند چشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران و با حضور جمعی از جوانان، دانشجویان و علاقه مندان در محل بنیاد باران برگزار شد.
به گزارش یزدفردا به نقل از روابط عمومی بنیاد باران؛ دکتر طهماسب مظاهری در این جلسه طی سخنانی با بیان اینکه موضوع بحث مطرح نگاه به آینده است، اظهار داشت: آینده برای مملکت ما و شرایطی که وجود دارد با دو مجموعه برنامه و شاخص قابل تصویر است. اول؛ سند چشم انداز بیست ساله که جهت گیری کلی حرکت مملکت در ابعاد سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را به تصویر می كشاند و قابلیت اتكاء دارد و در آن مباحث مختلف به تفکیک بیان شده است. تجربه ی تهیه سند چشم انداز در برخی کشورهای دیگر، آنهایی که به فکر مردمشان هستند، هم وجود دارد و آنها نیز در حد خودشان و متناسب با نظام حكومتی و تصمیم گیری خود دارای یک سند چشم انداز هستند. وی افزود: اگر به سایت الكترونیك آن دولت ها، چه آنهایی که دارای نظام باز هستند و چه آنهایی که دارای نظام های بسته تر و سوسیالیست تر هستند، مراجعه كنید می بینید كه چنین برنامه ای دارند.
رئیس کل سابق بانک مرکزی تصریح کرد: ما نیز متناسب با شرایط کشورمان توانسته ایم سند چشم انداز را داشته باشیم که سندی معتبر، قابل اتکا، قابل اعتنا و قابل پیگیری است و در این مسیر نیازمندی هایی را برای رسیدن به اجزاء، شاخص ها و کمیت های سند چشم انداز داریم. مطاهری گفت: اگر سند چشم انداز را از زاویه شاخص های اقتصادی ببینیم وتلفیق آن را با سیاستهای کلی و سند تبیین اصل 44 قانون اساسی ملاحظه كنیم، مبنای کار روشن و مستحكمی به دست می آید. وی افزود: یکی از نکات کلیدی سند چشم انداز و نیز سندهای بالادستی اقتصادی ما، بحث تفکیک و تبیین نقش بخش خصوصی در اقتصاد است و اصول آن به روشنی تبیین شده است و به نظر می رسد اگر بخواهیم کاری جدی در این زمینه انجام دهیم، و اگر بخواهیم امیدی به آینده بدهیم، باید حرکت در آن مسیر را برنامه ریزی کنیم. وی با بیان اینکه این امید را می توان در قالب طراحی نقش بخش خصوصی و دولت و نحوه ی استقرار هر یك درنظام اقتصادی تبیین و تفکیک کنیم، گفت: در تبیین اصل 44 این نکته مطرح شده است که بخش خصوصی باید موتور محرک اقتصاد باشد و تصدی بنگاه های اقتصادی برای تولید كالا و خدمات به عهده آنها باشد و دولت مسئول نظارت، استاندارد سازی، و تولید کالاهای عمومی خواهد بود. مظاهری اظهار داشت: این تغییر نقش برای دولت و انتقال تدریجی اما سریع و حساب شده تصدی گری به بخش خصوصی، کاری سخت است و ایفای دقیق و كامل چنین نقشی برای دولت از جهاتی سخت تر از تصدی گری است. این استاد دانشگاه هشدار داد: دولت ها درتبیین چنین برنامه ای و اجرایی کردن آن در معرض دو آفت هستند: 1- خطای ایجاد تعهد درزمینه های تصدی گری(error of commission) 2- خطای غفلت از بعضی مسئولیتها درامور نظارت و تولید كالاهای عمومی (error of omission).
وی ادامه داد: دولت در انجام چنین ماموریتی برای تحقق اهداف چشم انداز و استقرار ساختار متناسب با مبانی اصل 44، از یک طرف باید از یکسری تصدی گری های اقتصادی خود بکاهد و از طرف دیگر باید یکسری کارهایی انجام دهد که تا به حال انجام نمی داده است؛ یکسری کالاهای عمومی تولید کند. مظاهزی با تاکید بر اینکه انجام این كار و تولید این خدمات و کالاهای عمومی، نیاز به دولتی با اقتدار دارد و در انحصار دولت است، گفت: دولت باید این توان و اقتدار را داشته باشد تا بتواند کالای عمومی تولید کند، به این معنی که استانداردها و اصول را تبیین و تدوین کند، نظارت کند، مقررات را تنظیم کند و البته شرایط ثبات و آرامش را هم بوجود آورد تا بخش خصوصی وارد شود و حضورداشته باشد و منابع و امكانات و استعداد های خود را در صحنه ی رقابت قرار دهند. این جزو الزامات تحقق چشم انداز و باید به آن سمت حرکت کنیم. مظاهری تصریح کرد: در چنین فضایی یك واقعیت دیگر را هم باید قبول كرد،پذیرفت و رعایت كرد؛ و آن تفکیک ّبرنامه ریزی دولت با تصمیم مردم است. این سخن، مقدمه و زمینه سازبسیاری از حرفهاست و می توان چارچوب و اصول آن را تنظیم و مفاهیم آن را روشن کرد و به برنامه ریزان توصیه کرد. رئیس کل سابق بانک مرکزی در ادامه تاکید کرد: در این مسیر یکی از نیازمندیها «داشتن بخش خصوصی قوی» است که بتواند تصمیم گیری برای سرمایه گذاری و مدیریت بنگاه های اقتصادی در قالب چارچوبها و ضوابط دقیق و معقولی که دولت تعیین می كند را به عهده بگیرد. وی با بیان اینکه بعضی اوقات این مطلب بیان و اعلام میشود که بخش خصوصی ما ضعیف است و توان ورود به چنین صحنه ها و قبول چنان مسئولیت هایی را ندارد، گفت: اما واقعیت این است که بخش خصوصی ما توانمند است و میتوان نشانه ها و نمونه های این توانمندی را در داخل كشور و آنسوی مرزها مشاهده كرد. این توان و قدرت را در ترکیه، آلمان، انگلیس، دوبی، كانادا و... به خوبی می توان ملاحظه کرد. این توانمندی همیشه بوده و هیچگاه کاهش نیافته است. وی تاکید کرد: با حرکت به سمت شرایط مطلوب، حتما می توان حضور پر رنگ تر و موثر ترآنان را در داخل كشور شاهد باشیم و مردم كشورازنتایج این حضور بهره مند شوند.
دکتر طهماسب مظاهری در ادامه سخنان خود گفت: همانگونه كه در ابتدا اشاره كردم یكی از الزامات تحقق این اهداف،آرامش و ثبات است. ابزارهای استقرار این آرامش و ثبات در کشور ما فراوان است و به صورت ظرفیتهای بالقوه ی منابع طبیعی، نیروی انسانی، فرهنگ غنی ایرانی، و همچنین درآمدنفت قابل ملاحظه و بهرهبرداری است و هر یك از این عوامل می تواند با طراحی مناسب و سیاست های سازنده ی دولت، به عنوان یك عامل ایجاد ثبات در نظام اقتصادی، اجتماعی و حکومتی ما باشد.
وی افزود: در بحث ساختار تشکیلاتی و حکومتی برای رسیدن به اهداف وتحقق چشم انداز، رشد اقتصادی و عدالت اجتماعی به عنوان دو ركن اصلی مورد توجه بوده است که این موضوع به تکرر در طرح ساماندهی اقتصادی، برنامه سوم، و برنامه چهارم و اوج آن در تبیین اصل 44 مطرح شده است و روشن شده است که مجموعه شرایط برای رشد اقتصادی، شرط لازم است و فراهم آوردن امكانات و ابزارهای استقرارعدالت اجتماعی، شرط کافی است. وی با بیان اینکه رشد اقتصادی از طریق ایجاد فضای رقابتی عادلانه برای فعالیت های اقتصادی، وعدالت اجتماعی با بهره گیری از سه ابزار؛ نظام یارانه ها، نظام مالیاتی و نظام تامین اجتماعی قابل تحقق و تنظیم است، گفت: این سه ابزار قابلیت بهبود و تكامل دارد. درهمه آنها اقدامات و پیشرفت هایخوبی داشته ایم، ولی هنوز جای کاربسیار بیشتری وجود دارد.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: عبور از مسیر توسعه علاوه بررعایت الزامات ساختاری داخل كشور، شناخت و ملاحظه ی وضعیت پیرامونی و بین المللی، به ویژه در شرایط بحرانی كنونی که موسسات مالی، بانکها و بورسهای جهان با آن مواجه هستند، ضروری است. مظاهری با بیان اینکه شاید بتوان وضعیت كنونی را با این تعبیر بیان كرد که بحران موجود جلوه های پایان یافتن «نظام سرمایه داری و سرمایه گذاری» موجود است، اظهار داشت: این نظام تحت عنوان برتون وودز 2 شناخته میشود. یكی از بارز ترین مشخصات این نظام، تقسیم سهم بازار در ازای مدیریت دارائی ها توسط آمریكا بود. وی با اشاره به دوره های قبلی اقتصاد جهان ادامه داد: برتون وودز 1 در سال 1971 خاتمه یافت که یكی از ویژگی های آن دوران، برهم خوردن رابطه ی دلار و طلا بود. نظام سرمایه داری حاكم در آن دوران به سر آمد اما پایان آن یک نظام، شروع شكل گیری نظام جدیدی بود که از آن هنگام تا کنون شاهد آن بودیم. تبیین این شرایط کار راحتی است و در ادبیات اقتصادی موجود است و حجم آن به قدری زیاد است که در یک مقاله و یا بحث نمی گنجد. یكی از ویژگیهای پایان دوران نظام موجود، سلب اعتماد عمومی است و به نظر می رسد این روند ادامه دارد.
طهماسب مظاهری با اشاره به اینکه نکته مهم تر از پایان یافتن این دوران این است كه بعد از این دوره چه اتفاقی می افتد، تصتاکید کرد: باید گفت که یک ساختار سرمایه گذاری و پولی جدیدی در دنیا در حال شکل گیری است و آنچه که در حال شکل گیری است را باید بشناسیم و با آن آشنا بشویم، و به ابعاد و جنبه های آن مسلط شویم. دانشجویان وجوانان مفید است که با نظام قبلی اقتصادی، دلیل جایگزینی آن با نظام قبلی وسیر تحول این نظام ها را مطالعه كنند.
وی افزود: واجب تر از بررسی مسائل تاریخی، این است که بدانیم چه چیزی در حال شکل گیری است. آنچه در حال شکل گیری است، چه ویژگی هایی دارد و ما به عنوان یک ایرانی برای مملکت و آینده با توجه به بحث چشم انداز بیست ساله وبرنامه های اصلاحات ساختاری اقتصادی، چه نقشی را می توانیم ایفا کنیم که در این نظام در حال شکل گیری، حرف بالاتر و نقش مهم تر و موثرتری برای كشورمان داشته باشیم یا به دست آوریم؛ و برای مردم امکانات بیشتری فراهم، و شرایط بهتری را ایجاد کنیم و به حاشیه رانده نشویم. رئیس کل سابق بانک مرکزی ادامه داد: در این بررسی ها این نکته قابل تذكر است كه تحول و تغییری كه در پیش رو است هم صحنه ی فعالیت ها را تغییر میدهد، هم بازیگران جدیدی به میدان خواهند آمد، و هم مقررات بازی اصلاح و دگرگون میشود
وی در پایان سخنان خود با تاکید بر این مساله که اتفاقات و وقایع سالهای اخیر و ظرفیتها و مزایای نسبی كشور ما از جمله نیروی انسانی و امكانات طبیعی و ژئوپلیتیکی، امروز ما را به عنوان یک كشور و ملتی که به این حد از پختگی رسیده كه یك كاندیدای بالقوه برای ایفای نقش موثر و سازنده در عرصه ی جهانی هستیم، گفت: ما امروز کشوری نیستیم که در حاشیه قرار داشته باشیم، ظرفیتهای سیاسی و اجتماعی و امكانات بالقوه ی اقتصادی، از ما یك شخصیت بالقوه برای كمك در طراحی و استقرار این نظام جدید ساخته است. مظاهری تاکید کرد: اگر این ظرفیت بالقوه را بشناسیم، روی آن کار کنیم، و تعامل سازنده و پخته و واقع بینانه ای با دیگران داشته باشیم، از آینده هم شناخت صحیح و دقیق و علمی داشته باشیم، و با بهره برداری از قواعد علمی و دستاوردهای بشری از موقعیت خود محافظت و آن را ارتقاء دهیم، حتما می توانیم آن را به بالفعل تبدیل کنیم وملت ایران از نعمات آن بهره مند شوند.
در ادامه این نشست دکتر طهماسب مظاهری به پرسشهای حاضران پاسخ داد.
گفتنی است؛ علی رغم اعلام روابط عمومی بنیاد باران و تاکید چند باره دکتر مظاهری در جلسه، مبنی بر عدم انتشار خبر جلسه توسط خبرنگاران و روزنامه نگاران محترم حاضر در جلسه، خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) به عنوان یکی از رسانه های رسمی کشور که باید الگویی برای جامعه خبری کشور نیز باشد، در عملی دور از شان حرفه ای خود اقدام به انتشار مطالبی نامناسب از حواشی جلسه و برخی جزئیات آن نموده است که امید است در آینده شاهد تکرار آن نباشیم.
انعکاس ایرنا از حواشی برنامه :

در حاشیه نشست فصل پاییز جوانان بنیاد باران

 

 

مظاهری: در ساختمان بنیاد باران، دولت را نقد نمی کنم

 

 

نشست فصل پاییر جوانان بنیاد باران عصر روز یکشنبه با حضور طهماسب مظاهری در محل این بنیاد برگزار شد.

 

 

 

 

به گزارش خبرنگار ایرنا، نخستین نشست فصل پاییز جوانان باران با موضوع فرایند پیگیری تحقق سند چشم انداز 20 ساله جمهوری اسلامی ایران، عصر یکشنبه با حضور طهماسب مظاهری، رییس کل سابق بانک مرکزی در محل بنیاد باران برگزار شد.

** در ابتدای این نشست ، مظاهری خطاب به خبرنگاران حاضر گفت که این جلسه یک نشست تخصصی و کارشناسی است و به هیچ وجه سیاسی و جناحی نیست. این گونه بحث ها را در کلاس های دانشگاه هم دارم.

** مظاهری در این نشست، مباحثی را در خصوص بحران های مالی جهانی مطرح اما تاکید کرد که این جلسه یک جلسه فنی و کارشناسی و برای تبادل نظر است. من اکنون یک شهروند عادی و استاد علمی هستم. بگذارید بحث علمی باشد. حتی پیشنهاد دادم این جلسه جای دیگری برگزار شود.

** مظاهری در پاسخ به درخواست یکی از خبرنگاران برای بررسی عملکرد دولت تاکید کرد نمی خواهم در این جلسه و در این ساختمان وارد نقد عملکرد دولت شوم.

** مظاهری گفت که هدف ما از برگزاری این نشست، خدمت به کشور و نظام است و اگر این بحث را به صورت مصاحبه منتشر کنید، این جلسه اول و آخر خواهد بود. وی تاکید کرد اجازه دهید من خبر را حک و اصلاح کنم و سپس از طریق بنیاد باران برایتان ارسال خواهد شد.

** خبرنگاری در متن سوال خود به بخشی از اظهارات مظاهری که گفته بود نظام سرمایه داری به پایان خود نزدیک می شود، اشاره کرد اما عبارت " نظام سرمایه داری متلاشی شد" را به کار برد که همین امر مورد اعتراض مظاهری قرار گرفت و تاکید او این بود که من گفتم نظام سرمایه داری به اتمام خود نزدیک است و این با متلاشی شدن تفاوت دارد.

** وی که پیش از این ریاست کل بانک مرکزی را برعهده داشت، اظهار داشت که در یک ماه گذشته فرصت بیشتری برای مطالعه داشته ام.

** وی با اشاره به توانمندی ایران برای مقابله با بحران مالی جهان، تشکیل یک تیم تحقیقاتی برای برنامه ریزی و آمادگی در برابر این بحران را بارها تاکید و مورد توجه قرار داد.

** مظاهری همچنین در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در خصوص وضعیت اقتصادی کشور در 30 سال اخیر توضیح داد که ما باید از گذشته درس بگیریم اما نه اینکه همه انرژی خود را صرف آن کنیم بلکه از آن برای آینده درس بگیریم تا بتوانیم نقش بهتر و جدیدتری بازی کنیم.

** وی در اظهارات خود به این نکته اشاره کرد که یکی از علل موفقیت مالزی در کمتر آسیب دیدن بحران مالی چند سال گذشته، داشتن برنامه ریزی توسط ماهاتیر محمد بود.

** مظاهری در مورد سند چشم انداز گفت که کشورهای دیگری مانند ژاپن نیز سند چشم انداز دارند و از خبرنگاران خواست که این سندها را تهیه و مورد مطالعه قرار دهند.

** مظاهری در پایان جلسه خطاب به خبرنگاران به ویژه خبرنگاران جوان علاقه مند به مباحث اقتصادی و مالی گفت که من یا در دانشگاه، یا خانه و یا نشست های این چنینی هستم. هر کس مایل بود به صورت فردی با یکدیگر بحث می کنیم زیرا که هدف، خدمت به کشور است.

** وی در پایان این نشست همچنین پست الکترونیکی (ایمیل) و شماره همراه خود را در اختیار خبرنگاران قرار داد.

 

 


یزدفردا

 

 

 

 

 

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا